Loslaten

Loslaten schept ruimte

Blog door Annelies Stam: Over tegenslagen en mogelijkheden.

Crisis, recessie, het zijn eigenlijk neutrale woorden. In de kern van de zaak betekent het dat iets anders loopt dan je verwachtte. Je huis is minder waard dan je verwachtte, je pensioen levert minder op, je werk is minder of opgehouden, mensen hebben minder te besteden dan zij voor dit jaar verwachtten, je hebt meer vrije tijd door je werkloosheid, noem maar op. De vraag is: hoe ga je hiermee om?

Meestal wordt gereageerd met emotie, met als gevolg gedachten en gedrag. Bijvoorbeeld je wordt boos op de regering en dus ga je ergens tegenaan schoppen of stem je op een andere partij; of je wordt verdrietig om de tijd die er niet meer is en kijkt naar de TV zender Nostalgie en vertelt iedereen dat vroeger alles beter was; of  je wordt bang en je gaat je verstoppen of je krijgt stressreacties zoals pijn in de rug of je stemming wordt negatief; of je walgt van het geheel en begint te schelden of over te geven.

Dit waren de negatieve basisemoties, maar er is ook een positieve: je kunt blij worden, met al het nare dat nu niet meer voorkomt, zoals bijvoorbeeld: een gepland kantoorgebouw gaat niet door en er blijft nu een open ruimte die opnieuw ingericht kan worden, of er zijn minder files zodat je eerder op je bestemming bent, of je ontdekt in ene dat je aardige buren hebt die je tegenkomt nu je niet meer werkt. Kijk eens naar je eigen gedrag en reacties op de crisis,  welke emoties spelen bij jou mee en tot welk gedrag leidt dat? Brengt dit je geluk of niet? Zo ja, doorgaan, zo nee, kijk eens opnieuw naar de woorden crisis en recessie, probeer eens een andere emotie te voelen, vindt voorbeelden en herzie je visie op wat tegenloopt voor jou.

Hulp nodig? Neem contact op, wij helpen je om je eigen oplossingen te vinden.

Be creative!!

De Ideeënproeftuin

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s